NewLands Festival-Ode to Women

Mother- Umm- Madre

19 September, 2018
8:15 pm
Muziekgebouw, Amsterdam
Muziekgebouw, Amsterdam
NewLands Festival-Ode to Women

Solisten: Nuria Rial sopraan / occident, Dima Orsho mezzo-soprano & componiste / orient
Baroque Ensemble Musica Alta Ripa met als special guests: Milad Khawam (duduk, trompet), Mevan Younes (Buzuq) en Hogir Göregen (percussie)
Artistiek concept: Danya Segal

Twee wereldstemmen, de Syrische mezzosopraan Dima Orsho en de Catalaansesopraan Nuria Rial, hebben voor Mother – Umm – Madre pareltjes uit de barok en de Arabische muziek opgedoken. Met als rode draad krachtige, fascinerende moederfiguren uit beide culturen door de eeuwen heen. Ze smeden de stukken aaneen in een concertprogramma dat deze schijnbaar zo verschillende culturen veel gemeenschappelijk hebben.

Dit concert is als een tijdreis waarin krachtige moederfiguren door de eeuwen worden bezongen. Hoe uiteenlopend deze moederfiguren in de verschillende culturen ook mogen zijn, één ding hebben zij gemeen: ze belichamen vaak het begrip van ‘thuis’. In een tijd waar veel mensen hun thuis gedwongen hebben moeten achterlaten, is dit thema bijzonder spannend en actueel.

Het Alta Ripa Baroque Ensemble o.l.v. fluitiste Danya Segal speelt prachtige barokmuziek van Händel en Telemann en nieuw werk van Dima Orsho, getiteld ISHTAR: The Greater Mother. Hierin laat Orsho historische Europese instrumenten fraai harmoniseren met Arabische instrumenten, uitgevoerd door drie virtuozen: Milad Khawam op trompet en duduk (dubbelriet-instrument), Mevan Younes op buzuq (luit) en Hogir Göregen (percussie).

Newlands Festival
Mother – Umm – Madre is het openingsconcert van de derde editie van het NewLands Festival dat van 19 -23 september bij het Muziekgebouw, Bimhuis, OBA, Tolhuistuin, Mediamatic en het Orgelpark te horen en te zien is. Op het festivalprogramma o.a. Holland Baroque & Layale Chaker, Mahsa Vahdat & het Rembrandt Frerichs Trio, ‘Rima Kamel’ van Prins Claus Prijs Laureaat Rabih Mroué en het Tessera Ensemble o.l.v. Tony Overwater en Naghmeh Farahmand (4-sterren in de Volkskrant) met o.a. Bram van Sambeek, Tineke Postma en Iraanse musici.
www.newlandsfestival.com.

Share: